Μαστέλο σαγανάκι με μαστίχα και λεμόνι

Μια καλοκαιρινή συνταγή με γεύσεις και αρώματα Χίου. Ο συνδυασμός του λεμονιού με το εξαιρετικό λικέρ μαστίχας Χίου πραγματικά θα σας εκπλήξει και θα απογειώσει το πιάτο γαστρονομικά!

Εκτέλεση: 

Κόβουμε το μαστέλο, κατά μήκος, σε δύο κομμάτια. Βάζουμε κάθε κομμάτι με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω και το κόβουμε σε 4 χοντρές ημικυκλικές φέτες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, βάζουμε μέσα τα κομμάτια τυριού (αν δεν χωράνε στο τηγάνι μας, τα βάζουμε σε δύο δόσεις, μοιράζοντας αντίστοιχα και τα υπόλοιπα υλικά).
Τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, και τα περιχύνουμε με τη μαστίχα ή το ούζο χίου. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το λεμόνι. Κουνάμε ελαφρώς το τηγάνι να ανακατευτούν τα υλικά και μετά από 10 δευτερόλεπτα, κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.
Το μαστέλο σαγανάκι είναι ένας θαυμάσιος μεζές για ούζο. Με μια δροσερή πράσινη σαλάτα ή μια αγγουροντομάτα και ψωμί της αρεσκείας μας μπορούμε να έχουμε ένα μικρό, «πρόχειρο» μενού.

Υλικά: 

• 450-500 γρ. κατσικίσιο ή αγελαδινό μαστέλο
• 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
• 1/4 φλιτζ. τσαγιού λικέρ μαστίχα
• λίγος φρέσκος δυόσμος ή βασιλικός ή μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος