Χταποδοσαλάτα με πορτοκάλι και μαραθόριζα, μια εξαιρετικά ιδιαίτερη συνταγή που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετέ!
Βινεγκρέτ:
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ και κρατάμε τη σάλτσα στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα.
Σαλάτα:
Πλένουμε καλά το χταπόδι και το αφήνουμε σε μια λεκάνη για περίπου 30 λεπτά, να φύγει η άμμος που μαζεύεται στις βεντούζες του. Το ξεπλένουμε πάλι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη δάφνη και το μπαχάρι, χωρίς να προσθέσουμε νερό, σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το χταπόδι να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά ή έως ότου μαλακώσει. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ελέγχουμε μήπως στεγνώσει και αν χρειαστεί προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το καθαρίζουμε από τις μεμβράνες. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το φινόκιο, το πορτοκάλι, το σέλερι και 2 κουτ. της σούπας από τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τη σαλάτα σε μεγάλη απλωτή σαλατιέρα, περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.
• 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο βάρους περίπου 1 ½ κιλού
• 2 φύλλα δάφνης
• 4-5 κόκκοι μπαχάρι
• 1 μέτριο φινόκιο, σε ψιλά καρέ ή σε πολύ λεπτές φέτες
• 1 πορτοκάλι, καθαρισμένο από φλούδα και μεμβράνες, κομμένο σε φετάκια
• 1 κλωνάρι σέλερι, σε ψιλά καρέ
Για τη σάλτσα
• 100 ml ελαιόλαδο
• 100 ml χυμός πορτοκαλιού
• 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
• 1 κουτ. σούπας κέτσαπ ή πελτές ντομάτας
• 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, καλά κοπανισμένοι
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι