Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό

Εκτέλεση: 

Πλένω καλά το χταπόδι και το κόβω σε κομμάτια. Σοτάρω στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο ελαφρά και βάζω μέσα το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του. Προσοχή: Δεν προσθέτω καθόλου νερό σε αυτό το σημείο γιατί το χταπόδι θα σφίξει, θα σκληρύνει.
Προσθέτω το κρασί, τη δάφνη, την κανέλα, το χυμό πορτοκάλι και το θυμάρι, αφού το χταπόδι έχει μαγειρευτεί περίπου ένα μισάωρο και έχει μαλακώσει αρκετά. Συνεχίζω το μαγείρεμα για 10 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω τις ντομάτες (ή ντοματάκια) με τους χυμούς τους, το νερό και το πιπέρι. Αν χρειάζεται, προσθέτω και λίγο αλάτι. Αφήνω το μίγμα να βράσει ένα δεκάλεπτο ακόμα και μετά προσθέτω το μακαρονάκι. Τα αφήνω δυο λεπτά ακόμη στη φωτιά και τα αδειάζουμε σε ένα ταψί το οποίο τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο μας στους 180 βαθμούς για 20 – 25 λεπτά.

Υλικά: 

• 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο βάρους περίπου 1 κιλό καθαρισμένο
• 500 γρ κοφτό μακαρονάκι
• ¼ φλιτζανιού (50 ml) ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι (20 ml) λευκό ξηρό κρασί
• 300 γρ ντομάτες ψιλοκομμένες με τα υγρά τους
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• Χυμός από δυο πορτοκάλια
• 1 λίτρο νερό
• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 3 σκελίδες σκόρδο