Προφιτερόλ

Προφιτερόλ: Η γλυκιά γνωστή απόλαυση

Εκτέλεση: 

Για τη κρεμά ζαχαροπλαστικής

Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα 750 ml γάλα, τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια και τα φέρνουμε σε βρασμό. Παράλληλα σε μια μπασίνα ομογενοποιούμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ και το υπόλοιπο γάλα. Με προσοχή ρίχνουμε το πρώτο μείγμα μέσα στο δεύτερο και ανακατεύουμε συνεχώς για να αποφύγουμε το ψήσιμο του αυγού, σουρώνουμε και επαναφέρουμε στη κατσαρόλα. Τη βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Περνάμε τη κρέμα από σήτα και την τοποθετούμε σε ένα σκεύος μέχρι να κρυώσει, τη σκεπάζουμε σε μια μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Για τη ζύμη σου

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό και το βούτυρο με το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουνε ρίχνουμε το αλεύρι με μια ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σκεύος και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για μη ξεραθεί μέχρι να κρυώσει. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό, προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στη λαμαρίνα του φούρνου βάζουμε μια λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός κορνέ κόβουμε τη ζύμη σε μικρά σουδάκια. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικές ώρες. Τα γεμίζουμε με τη κρέμα ζαχαροπλαστικής που έχουμε φτιάξει.

Για τη σάλτσα σοκολάτας

Βάζουμε το γάλα με τη κρέμα γάλακτος στη φωτιά και μόλις αρχίσει να φουσκώνει το αδειάζουμε πάνω από τη τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λειώσει η σοκολάτα, με ένα μπλέντερ χειρός χτυπάμε το μείγμα και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της και να γίνει παχύρευστη. Σε ενα μπολ τοποθετούμε τα γεμισμένα με τη κρέμα ζαχαροπλαστικής σουδάκια και καλύπτουμε τα κενά μεταξύ τους με σαντιγί. Στο τέλος περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας και διατηρούμε το ψυγείο.

Υλικά: 

Για τη κρεμά ζαχαροπλαστικής

• 1 lt γάλα
• 2 βανίλιες
• 250 γρ. ζάχαρι
• 350 γρ. αυγά
• 120 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. κορνφλάου
• ξύσμα από ένα πορτάλι

Για τη ζύμη σου

• 375 ml γάλα
• 375 ml νερό
• 330 gr βούτυρο
• 15 γρ. αλάτι
• 15 γρ ζάχαρη
• 15 αυγά

Για τη σάλτσα σοκολάτας

• ½ κ. κουβερτούρα
• 400 ml γάλα
• 100 ml κρέμα γάλακτος
• 120 γρ. βούτυρο