Μια παραλλαγή της ασιατικής συνταγής με γαρίδες με κρέμα καρύδας, αρωματισμένες με ινδικό κάρυ και σερβιρισμένες με άγριο ρύζι και μπασμάτι, με ενισχυμένο άρωμα από ούζο και σαφράν.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και φτιάχνουμε τη μαρινάδα. Τις βάζουμε μέσα να μαριναριστούν για δέκα λεπτά. Καθαρίζουμε το μήλο και το κόβουμε σε καβάκια και το βάζουμε σε ένα μπολ με το χυμό από μισό λεμόνι. Βάζουμε το σησαμέλαιο σε ένα wok (γοκ), προσθέτουμε τις γαρίδες στραγγισμένες από τα υγρά της μαρινάδας. Τη σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα, προσθέτουμε το μήλο και τη ντομάτα και σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τη κρέμα καρύδας. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε στο γοκ και τα υπολείμματα της μαρινάδας κατόπιν προσθέτουμε το κάρυ και το σαφράν. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για δέκα λεπτά. Εάν η σάλτσα μας δεν έχει δέσει επαρκώς διαλύουμε το κορν φλαου με λίγο νερό και δένουμε τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι στο κέντρο του πιάτου και γύρω οι γαρίδες.
Για το ρύζι μπασμάτι
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και σε λίγο νερό βάζουμε το ρύζι να βράσει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι με λίγο σησαμέλαιο σε ένα τηγάνι και το σοτάρουμε με λίγο σκόρδο. Τοποθετούμε και το ρύζι αφού βράσει και αφού ανακατέψουμε ελαφρώς, αλατοπιπερώνουμε και είναι έτοιμο.
• 6 γαρίδες μεγάλες
• 100 γρ γαρίδες μικρές αποφλοιωμένες
• 8 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
• 250 ml κρέμα καρύδας
• 1 ντομάτα (το σώμα της) κομμένη σε κυβάκια
• 1 μήλο
• 2 κουταλιές του γλυκού κάρυ
• λίγο σαφράν
• 50 ml Ούζο (ρεμπικο)
• χυμό μισού λεμονιού
• αλάτι, πιπέρι
• λίγο κόρν φλάουρ
• 300 γρ ανάμεικτο άγριο ρύζι με μπασμάτι
Για το ρύζι
• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
• λίγο σκόρδο
• λίγο σησαμέλαιο
Για τη μαρινάδα
• χυμό μισού λεμονιού
• αλάτι, πιπέρι
• λίγη σκόνη τζίντζερ
• λίγη σκόνη σκόρδου
• λίγη σκόνη κρεμμυδιού